Fitness elastieken; de soorten en functies

Fitness elastieken; de soorten en functies

Ook wel fitnesselastiek of resistance band genoemd zijn, zoals de naam al zegt banden/elastieken van rubber. Het is eigenlijk een groot elastiek en het ziet er simpel uit, maar laat je hierdoor niet misleiden! Met deze banden kun je namelijk je spieren op een specifieke manier prikkelen. Misschien heb je al gezien dat er verschillende soorten banden zijn. Zo zijn er de banden waar je bijvoorbeeld handgrepen aan kunt bevestigen, maar zijn er ook de eerdergenoemde elastieken. De banden zijn geschikt voor sporters van alle niveaus, omdat ze verkocht worden in verschillende weerstandsniveaus. Ook kun je de banden samen gebruiken voor extra weerstand tijdens oefeningen. Het is natuurlijk zo dat hoe verder jij de band optrekt, hoe meer weerstand je krijgt en als je meerdere banden van dezelfde lengte tegelijkertijd gebruikt zorg je dus voor die extra weerstand. Máár om dit te kunnen doen moet je de trainingen natuurlijk wel eerst opbouwen en ervoor zorgen dat je je spieren niet overbelast. Deze variabele weerstand die je hebt met de banden heb je eigenlijk met geen enkel ander fitness product. 

Waar gebruik je fitness elastieken voor?

Omdat je de banden op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken zijn ze enorm veelzijdig. De reden dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken komt omdat ze niet afhankelijk zijn van zwaartekracht. Wat in het geval van dumbbells bijvoorbeeld wel zo is. Dus met de fitness elastieken maakt het niet uit of je een oefening nou liggend of staand doet, want die weerstand is er door de elasticiteit namelijk áltijd! De banden worden niet alleen gebruikt voor krachttrainingen, maar ook voor blessurepreventie of revalidatie. Welke band jij nodig hebt ligt compleet aan het soort oefening wat jij wilt doen en wat jouw fitness goal is. Hieronder leggen we je hier wat meer over uit. 

Krachttrainingen

Je kunt de elastieken gebruiken om oefeningen zwaarder of juist lichter te maken. Het is ook een goed alternatief voor dumbbells of fitnessapparaten. Je kunt oefeningen zoals squats bijvoorbeeld iets lichter maken door de band bovenaan een stang te bevestigen. Als je de band bijvoorbeeld juist aan de onderkant van een halterstang bevestigd maak je de oefening zwaarder, omdat je meer weerstand moet bieden. Vroeger, voordat de weerstandsband zijn opmars maakte in de sportscholen gebruikten powerlifter hier kettingen voor. 

Als je thuis wilt trainen kun je bijvoorbeeld een traditionele weerstandsband met handgrepen aanschaffen, zodat je deze bijvoorbeeld vast kunt maken aan een deuranker. Zo kun je thuis verschillende oefeningen doen. En door het formaat kun je hem ook meenemen op vakantie en deze oefeningen op vakantie uitvoeren! Hoe handig is dat!? Wel moet je goed in je achterhoofd houden dat je je spieren met een weerstandsband echt tot spierfalen moet trainen, want je spieren moeten wel echt groeiprikkels krijgen. Met een dumbbell gaat dit wat sneller, omdat deze natuurlijk wat zwaarder zijn. Ben je een fervente powerlifter? Dan kun je het trainen met dumbbells ook combineren met elastieken. Zo bezwaar je op sommige dagen je spieren wat minder! 

Hoe kies ik de fitness elastiek die bij mij past?

Een belangrijk punt waar je op moet letten is dat je voor jezelf eerst alles goed moet uitzoeken. Wat is jouw doel? Wat wil je precies bereiken en welke spieren wil je trainen? Verder moet de band ook passen bij jouw trainingsniveau. Ben je een beginner of gevorderde? Dit heeft namelijk heel veel invloed op welke weerstandsband jij aan kunt. Weet je niet zeker welke band je nodig hebt? Schaf dan een set aan, begin met de lichtste en kijk of dit bij jou past. Is het te licht? Dan kun je weer een tikje hoger! Begin zeker niet gelijk met een zware band, want je wilt natuurlijk niet je spieren overbelasten en een blessure oplopen! 

Jouw work-out start met sterke fitness elastieken

Bestel nu jouw fitnessbanden via Fitnesselastiek.com en train overal waar je wilt, hoe zwaar je wilt! De fitnessbanden zijn los verkrijgbaar in verschillende sterktes, of je kunt direct een complete fitness elastieken set bestellen.

Bij Fitnesselastiek.com ben je verzekerd van een goede service, alle betaalmogelijkheden en een snelle levering van al onze producten. Om de kwaliteit van onze fitness elastieken te garanderen zijn ze uitgebreid getest door verschillende fanatieke sporters.

Klaar om te bestellen? Bekijk dan alle fitness elastieken in onze shop!


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd