Alles wat je moet weten over fitness elastieken

Alles wat je moet weten over fitness elastieken

Fitness elastieken oftewel weerstandsbanden zijn een goed hulpmiddel voor mensen die thuis of op vakantie willen trainen. De banden zijn enorm veelzijdig, makkelijk, veilig en bovenal effectief! Eigenlijk is het zo dat hoe meer je weet en leert over de banden hoe gemotiveerder je raakt om ze te gebruiken! De weerstandsbanden zijn ook voor iedereen te gebruiken. De leeftijd of fitnessniveau doet er totaal niet toe! Máár wel moet je natuurlijk gewoon op blijven letten en verstandig zijn.

Wat is een weerstandsband of resistance band?

In het Engels wordt een weerstandsband ook wel resistance band genoemd. Waarschijnlijk ben je dit al tegengekomen bij workout videos op bijvoorbeeld YouTube. De elastische band wordt gebruikt om spiercontractie op te wekken. Als jij tijdens een oefening aan de band trekt dan zorgt deze samentrekkende beweging voor opbouwende kracht waardoor je je spieren extra goed prikkelt. Verder is het een leuk om te weten dat weerstandsbanden geen nieuw fenomeen zijn. Door de stijgende populariteit de laatste jaren zou je natuurlijk denken van wel, maar ze bestaan eigenlijk al sinds het begin van de 20e eeuw! Weerstandsbanden werden in eerste instantie gebruikt voor revalidatie. Bij het revalideren van de spieren worden de banden gebruikt om de verloren kracht te herstellen. Nu worden de banden door vele sporters gebruikt om het hele lichaam mee te trainen.

Hoe werkt een weerstandsband?

Weerstandsbanden voegen extra weerstand toe tijdens een training zonder dat je hiervoor extra gewicht voor hoeft te dragen. Het zijn elastische banden die verschillen qua weerstand, kleur, lengte en dikte. De moeilijkheidsgraad van een training kun je dus zelf bepalen door de juiste band te kiezen. Je voorziet de tegenkracht van je eigen lichaamsgewicht. Dus het is eigenlijk duwen en trekken tegen de weerstand in.

Soorten weerstandsbanden

Nu we de weerstandsbanden in het algemeen hebben besproken kunnen we verder ingaan op welke soorten er zijn. Er zijn op dit moment namelijk zoveel soorten en merken dat je er helemaal van in de war kunt raken! Als jij als sporter weet wat de verschillende banden zijn en waar je deze voor kunt gebruiken kun je meteen de band aanschaffen die perfect is voor jouw trainingen en doelen!

Als je de weerstandsbanden kent van de sportschool dan heb je waarschijnlijk alleen de mini weerstandsbanden gezien. De mini’s zijn namelijk een van de meest gebruikte banden in de sportschool. Het zijn korte rubberen banden zonder handvatten of grepen, maar wel met verschillende weerstandsniveaus. Deze banden worden voor zowel het vergroten van spiermassa als voor revalidatiedoeleinden gebruikt. Veel mensen gebruiken ze ook voor een warming-up of cooling-down. In de Nederlandse sportscholen worden ze het meest gebruikt om de bovenbenen, dus de billen te trainen. Wanneer je net begint met trainen is het toch het beste om een set aan te schaffen zodat je de verschillende weerstanden van de banden kunt uitproberen. Buiten de sportschool zijn de langere weerstandsbanden het meest populair. Dit komt omdat je met de langere banden meer bewegingen en oefeningen kunt doen. Er is dan niet alleen een verscheidenheid aan oefeningen, maar je kunt de banden ook tegelijk gebruiken zodat je zorgt voor meer weerstand. Verder zijn er ook de weerstandsbanden met handvatten. Dit is dan een koord van katoen en latex waar handvatten aan bevestigd zijn. Met deze banden kun je veel oefeningen van de sportschool nabootsen. Ook is het trainen met de grip van een handvat gemakkelijker.

Voordelen van trainen met weerstandsbanden

Hieronder hebben wij een lijstje voor je samengesteld met de voordelen van het trainen met een weerstandsband.

 1. Bespaar kosten
  Weerstandsbanden zijn een goedkope aanvulling op je trainingen thuis. De banden kun je los kopen, maar ook in sets. Vaak kom je met de sets goedkoper uit. De exacte prijzen hangen natuurlijk af van de merken en soorten weerstandsbanden.
 2. Variatie & fitnessniveaus
  Weerstandsbanden zijn er in verschillende weerstandsniveaus. Dit is vaak licht, gemiddeld en zwaar. Je kunt dus de juiste band kiezen voor de gewenste weerstand. Ook is het handige van de banden dat je ze tegelijk kunt gebruiken wanneer je meer weerstand wilt tijdens je training. Verder zijn de banden niet alleen goed om je spieren en bepaalde spiergroepen te trainen, maar je kunt ze ook gebruiken voor een warming-up! Je kunt ook enorm goed afwisselen met trainingen en bewegingen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld je eigen lichaamsgewicht gebruiken óf je kunt het combineren met fitnessapparatuur. Hierdoor is het mogelijk om hoe dan ook je hele lichaam te trainen.
 3. Opslagruimte
  Thuis heb je misschien helemaal geen plek voor grote fitnessapparatuur of die grote ijzeren dumbbels. Het handige van de weerstandsbanden is dat je ze weer gemakkelijk kunt opbergen in de kast of zelfs een la!
 4. Train thuis én onderweg
  Omdat de banden weinig plek in beslag nemen kun je ze letterlijk overal gebruiken! Ga je op vakantie? Dan passen ze ook gemakkelijk in je koffer.
 5. Creëer veilig een effectieve training
  De kans op blessures met de banden is enorm klein. Je kunt bijvoorbeeld geen zware gewichten op je voeten laten vallen. Daarom zijn de banden zo ideaal om te gebruiken wanneer je alleen traint. Je hebt hiervoor helemaal geen begeleiding of hulp nodig. Ben je geblesseerd? Dan moet je goed uitzoeken hoe je die spieren moet trainen en dan kun je zelf met een lichte band aan de slag.

Jouw work-out start met sterke fitness elastieken

Bestel nu jouw fitnessbanden via Fitnesselastiek.com en train overal waar je wilt, hoe zwaar je wilt! De fitnessbanden zijn los verkrijgbaar in verschillende sterktes, of je kunt direct een complete fitness elastieken set bestellen.

Bij Fitnesselastiek.com ben je verzekerd van een goede service, alle betaalmogelijkheden en een snelle levering van al onze producten. Om de kwaliteit van onze fitness elastieken te garanderen zijn ze uitgebreid getest door verschillende fanatieke sporters.

Klaar om te bestellen? Bekijk dan alle fitness elastieken in onze shop!


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd